• baner2.jpg
  • baner1.jpg
  • baner3.jpg

W pomieszczeniu, w którym przygotowywane będą posiłki, liczy się przede wszystkim funkcjonalność. Meble kuchenne muszą nie tylko elegancko się prezentować, ale również cechować odpowiednią wytrzymałością i być łatwe w czyszczeniu. Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia będzie oczywiści blat. W trakcie gotowania pełni on niezwykle ważna funkcję i narażony jest na działanie niesprzyjających czynników, takich jak wilgoć, wysokie temperatury oraz ostre krawędzie, dlatego warto przed zakupem zastanowić się, który z dostępnych na rynku modeli spełni wszystkie oczekiwania i na długo zachowa estetyczny wygląd.


Jednym z najpopularniejszych rozwiązań są blaty laminowane. Pod względem koloru z powodzeniem można dopasować je do mebli kuchennych, tak, aby razem tworzyły wspólna całość. Jeśli chodzi o wytrzymałość, nie dorównują one modelom z kamienia – rysy po nożach lub wgniecenia spowodowane upadkiem ciężkiego przedmiotu będą na nich bardzo widoczne. Jednocześnie są one stosunkowo tanie i nawet w przypadku konieczności wymiany nie trzeba będzie kupować nowego wyposażenia kuchni.


Nieco większą żywotnością charakteryzują się blaty z drewna, które występują w wersji klejonej lub litej. W kuchni lepiej sprawdza się pierwsza opcja, ponieważ naturalne drewno ma tendencje do rozsychania się i wypaczania. Takie blaty wyglądają bardzo estetycznie i są funkcjonalne, jednak wymagają regularnej konserwacji, w przeciwnym razie mogą pochłaniać zapach jedzenia i odbarwiać się.


Wytrzymałą, ale też i nie najtańszą opcją są blaty z kamienia naturalnego oraz odpowiadającego mu syntetycznego tworzywa, czyli konglomeratu. Są one odporne na zarysowania i działanie temperatur, jednak ze względu na duży ciężar, meble kuchenne na których będą one osadzone, muszą posiadać odpowiednio solidną strukturę. Wersje z konglomeratu są nieco lżejsze, ale też łatwiej powstają na nich mikroskopijne uszkodzenia.


Ostatnią wartą polecenia opcją są blaty kuchenne z kompozytu, czyli połączenia syntetycznej żywicy i zmielonej skały. Ich wytrzymałość plasuje się na wysokim poziomie, dlatego dają dużą swobodę pracy podczas gotowania, jednak planując tego typu rozwiązanie, trzeba przygotować się na spory wydatek.

Szanowni Państwo, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Akceptuję pliki cookies